Engagementen

Engagementen

Gedurende het catechesejaar zal elke vormeling één engagement doen. Dat betekent dat de vormeling zich gedurende enkele uurtjes zal inzetten voor zijn omgeving. Elke vormeling kan een engagement kiezen dat bij hem/haar past.

LET OP!!!

Bij de inschrijving wordt u gevraagd om 4 keuzes op te geven. Indien er al een datum opgegeven staat, zorg je ervoor dat je zeker kan!

Om de beschrijvingen van de engagementen optimaal te kunnen lezen, opent u best deze site op de computer. 

't ateljee

’t Ateljee maakt deel uit van de Ark Antwerpen. De Ark is een gemeenschap waar volwassenen met en zonder verstandelijke beperking samenleven. In de Ark tellen mensen met een verstandelijke beperking voor 100% mee. Ieder heeft zijn inbreng. Zo delen we het leven van elke dag. 

Net als iedereen gaan ze overdag werken. Dit doen ze in 't Ateljee. Tijdens het werk deel je het leven van elke dag. Daardoor ontstaat een persoonlijke band tussen de mensen met en zonder verstandelijke beperking. Die band geeft een warme kleur aan wat je doet en wie je bent. Je wordt 100% mens. 

Elk werk is aangepast aan ieders mogelijkheden. In de mate van het mogelijke wordt rekening gehouden met ieders interesses en talenten. In 't Ateljee maken zij allerlei mooie dingen zoals kaarsen, schalen, kleiwerkjes, kunstwerkjes maar evengoed werken ze samen met bedrijven zoals het UZA waar ze folders voor patiënten vouwen en in elkaar steken. Dit doen ze op hun eigen tempo en zo geeft dit een zinvolle invulling tijdens de dag. 

Zin om een keertje mee te doen? Je vindt 't Ateljee in de Appelkansstraat 40 te Boechout. Kom binnen langs de poort en je vindt ons op de linkerkant. 

natuur

Onze natuur heeft je hulp nodig! De natuur is wonderlijk en vraagt om bewonderd te worden.

Heb je als eens gehoord van de ‘Kleine Watersalamander’? Of heb je al eens ‘Driedoornige Stekelbaarsjes’ of ‘Waterschorpioenen’ gezien of een echte ‘pestvogel’ of ‘Blauwe kiekendief’? Ze leven in onze natuur, hier dichtbij, ze passen perfect bij elkaar en we weten dat niet. Waarom bestaan ze? Heeft God ze geschapen in al die verscheidenheid? Wij zijn er zo weinig mee bezig, we kennen ze niet en verwaarlozen ze. Erger nog, in onze onwetendheid jagen we ze weg, en roeien we ze uit. En daar willen we iets aan doen. We willen een halve dag de natuur gaan helpen met overleven tegen onze mensensoort, en we willen ze gaan bewonderen om wat we allemaal niet weten. Ga je mee een halve dag helpen? Trek dan je laarzen en je jas aan, en kom met al je werklust om die natuur te helpen overleven.

't karwei

Een groep ex-patienten van de psychiatrie die begeleid wonen, komen in de dag samen met enkele begeleiders om brood, cake, taart, wafels enz. te bakken. Ook maken ze confituur en werken in de tuin.

Wij mogen bij hen enkele uurtjes mee werken om hen zo tijdens een babbel te leren kennen.

damiaan

Januari staat in de media in het teken van Damiaanactie.

Hun logo van de hartelijke vlinder, staat symbool voor de duizenden lepra-en tuberculosepatiënten in de derde wereld. Damiaanactie zoekt ze op en geneest ze!

Wij nodigen een vrijwilliger van Damiaanactie uit.

Hij kan zeer boeiend vertellen over deze organisatie, toont ons de ‘damiaankoffer’, toont ons een actuele film.

Nadien gaan we samen op stap om stiftjes te verkopen.

De uitdaging bestaat erin om zoveel mogelijk lepra-en tuberculosepatiënten te helpen genezen: per verzamelde 40 euro hier, kunnen we 1 mensenleven daar redden.

wereldwinkel

Iedereen kent de Wereldwinkel wel. Met een breed gamma aan kwalitatieve voedingsproducten, overtuigt Wereldwinkel ons van de meerwaarde van eerlijke handel. De mensen die in de winkels staan, doen dit vrijwillig: ze worden er niet voor betaald. In hun streven naar een eerlijke wereldhandel, komen ze op voor ieders recht op een menswaardig leven. Onze nieuwe wereldwinkel in Boechout kan een extra paar handen goed gebruiken, want ze verwachten veel klanten. 

Kamiano

Kamiano is een daklozencentrum in Antwerpen. Ze zijn een onderdeel van de wereldwijde christelijke gemeenschap 'Sant Egidio'. De doelgroep zijn daklozen, thuislozen, migranten en vluchtelingen (met een beperking). Bij Kamiano luisteren ze actief naar daklozen om na te gaan hoe ze zich voelen en op zoek gaan naar oplossingen waar iedereen zich goed bij voelt. Ze bieden een restaurant aan met gratis warme maaltijden, een plaats waar ze zichzelf kunnen verzorgen en een kunstatelier om talenten te ontdekken. 

De organisatie is afhankelijk van vrije giften en vrijwilligers. Op kerstavond organiseren organiseren ze een kerstfeest voor daklozen met een maaltijd, muziek en cadeautjes.

Zij die voor dit engagement kiezen zullen eerst de organisatie bezoeken om uitleg en een rondleiding te krijgen. Nadien worden er samen cadeau pakketten gemaakt. 

avondvrede

Wij gaan samen naar het rusthuis voor bejaarde mensen Avondvrede (juist naast de Delhaize). Daar gaan wij kerstkaartjes maken voor de kerstmarkt in het rusthuis. De bejaarden blijven bij ons wanneer wij creatief bezig zijn. Ondertussen kunnen wij een beetje kennismaken met hen. Deze bewoners zijn heel blij om animatie te zien.

Dit doen we allemaal met bekende kerstliedjes op de achtergrond. Zo wordt het een stemmig kerstfeest. Voor die mensen misschien het mooiste kerstgeschenk: jongens en meisjes die hun tijd, glimlach en energie geven, dat waarderen zij echt want jullie geven iets van jezelf! Het wordt feest, zeker voor hen die geen bezoek meer krijgen! Open je hart en kom mee mooie kerstkaartjes maken.

Maanwandelaars

Bij de Maanwandelaars zorgen ze ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking kunnen leven zonder beperkingen. Hierbij geven wij vormelingen de kans om met hen mee op stap te gaan. 

Koster en Acoliet

Zet je in voor onze parochiegemeenschap door er mee een mooie viering van te maken:

Er wordt een eerste samenkomst georganiseerd. Daar worden de taken verdeeld voor het ganse jaar. Als afsluiten is er de speciale Plechtige Communieviering waarna jullie je diploma krijgen van koster en acoliet. 

Kansen voor kansengroepen

We hebben bijzondere aandacht voor mensen uit kansengroepen. Wij zoeken mensen die mee de sociale zorg willen opnemen voor een medemens. Dat kan gaan van een maandelijks bezoekje of telefoontje tot iemand eens uitnodigen of eens samen op stap te gaan. Dit engagement wordt opgenomen door de vormeling, samen met één volwassene (mama, papa, peter, meter, grootouder, ...). Het is niet de bedoeling om enige verantwoordelijkheid op te nemen voor de zorg van de ander. Daarvoor zijn professionele medewerkers. Het gaat om een medemenselijk contact, een luisterend oor, een glimlach, het doorbreken van eenzaamheid, ... Wij zorgen voor de contactpersoon en het afspraken-kader kan je rekenen op begeleiding. In de loop van het catechesejaar heb je ongeveer zes van deze contacten met dezelfde persoon.